Coalitieakkoord neemt advies VZR over: Reiskostenvergoeding gaat omhoog


Datum: 16-12-2021

In het onlangs gepresenteerde coalitieakkoord zijn diverse investeringen opgenomen voor zowel de infrastructuur als duurzaamheid. Opvallend is de verhoging van de reiskostenvergoeding waar VZR afgelopen maanden een sterke lobby voor heeft gevoerd.

De coalitie trekt structureel 1,25 miljard uit voor het inlopen van achterstanden van de infrastructuur. Ook het ontsluiten en de bereikbaarheid van nieuwe woningen kan rekenen op 7,5 miljard in de komende 10 jaar, daarbij worden OV, fiets en auto genoemd. Ook het ontwikkelingen van hubs kan rekenen op het nieuw te vormen kabinet. Daarbij lezen we dat: “Om reizen naar werk betaalbaar te houden, verhoogt het kabinet de onbelaste reiskostenvergoeding”.

In het hoofdstuk Duurzaamheid wordt verder duidelijk dat er investeringen blijven in schone mobiliteit. Elektrisch vervoer wordt gestimuleerd, ook voor de tweedehandsmarkt. Opvallend is de korte toevoeging dat overstimulering wordt voorkomen. De coalitie wil afspraken maken om thuiswerken te stimuleren en zal de vrijstelling van BPM voor bestelauto’s naar 0 terugbrengen in 2026. Het streven is om in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos te laten zijn.

Een ander opvallend voornemen is de introductie in 2030 van Betalen naar Gebruik. De basis zal de motorrijtuigenbelasting zijn, waarbij het tarief afhankelijk gemaakt wordt van het aantal gereden kilometers en geldt zowel voor EV-rijders als rijders in een brandstofauto. Betalen naar gebruik zal níet plaats- en tijdgebonden zijn. VZR verwacht, op basis van de gevoerde Pilot Variabele Bijtelling uit 2021, een bijdrage te kunnen leveren met een tweede pilot.

Jan van Delft, voorzitter van VZR, is verheugd over de verhoging van de reiskosten. “Onze lobby heeft geresulteerd in een verhoging voor ruim 4,3 miljoen werkenden die met de privéauto zakelijke kilometers maken, zoals woon-werk. Daarnaast zijn we verheugd dat onze overheidspilot over variabele bijtelling kan gaan bijdragen aan een nieuw op te zetten systeem voor betalen naar gebruik.”

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan als member van VZR.

Geplaatst op: 03-02-2022 16:05

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen