Dit zijn de belangrijkste belastingwijzigingen voor automobilisten in 2023


Datum: 05-01-2023

Ook dit jaar wijzigt de belasting voor automobilisten. Wegenbelasting en BPM gaan omhoog, evenals de bijtelling en brandstofaccijnzen. De elektrische rijder heeft nog steeds voordeel en de onbelaste reiskostenvergoeding gaat eindelijk omhoog. We zetten de belangrijkste wijzingen voor je onder elkaar.

Motorijtuigenbelasting gaat omhoog
De motorrijtuigenbelasting (MRB), beter bekend als de wegenbelasting, gaat omhoog. Het te betalen bedrag gaat voor een deel naar de staat en voor een deel naar de provincies. Voor het deel dat naar de staat gaat, stijgen de tarieven met 4,75 procent. De provincies bepalen zelf de hoogte van hun deel. EV-rijders hoeven geen MRB te betalen en plug-in-hybride eigenaren betalen de helft van het reguliere tarief.
Onderstaand een tarieventabel voor komende jaren
 
Klasse 2023 2024 2025 2026
Emissievrij Geen MRB Geen MRB 75% korting Voltarief
CO2 1-50g/km 50% korting 50% korting 25% korting Voltarief
CO2 > 50g/km Voltarief Voltarief Voltarief Voltarief
 
BPM gaat omhoog
Ook de BPM (Belasting van personenauto’s en Motorfietsen) gaat omhoog. Enige uitzondering hierop is de auto zonder CO2-uitstoot. Een EV is nog tot 2024 vrijgesteld van BPM. Hoe meer een auto uitstoot hoe hoger de BPM. Het starttarief voor auto’s met uitstoot is in 2023 € 400. De grenzen zijn verlaagd waardoor je sneller in een hogere categorie valt. Daarnaast gaan ook de tarieven per categorie omhoog. Onderstaand een overzicht. Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst
 
Bijtelling gaat omhoog
Rijd je meer dan 500 km privé met de auto van de zaak dan betaal je bijtelling. Stoot deze auto meer dan 1 gram CO2 per kilometer uit dan is dit 22 procent. Rijd je elektrisch dan betaal je, net als vorig jaar, 16% bijtelling maar de waarde waarover dat verlaagde tarief geldt wordt verlaagd van €35.000 naar €30.000. Over de waarde boven die €30.000 betaal je dan weer 22 procent. Bekijk de regels voor de komende jaren hier.
 
Brandstofaccijnzen omhoog

De overheid verlaagde afgelopen jaar tijdelijk de accijnzen op benzine diesel en lpg met 21 procent. Dit verlichte de snel stijgende brandstofprijzen van vorig jaar, maar deze verlaging stopt per 1 juli 2023. Verwacht dan dus weer stijgende prijzen. Omdat de verwachting is dat de tweede helft van 2023 hoge olieprijzen brengt, zijn de accijnzen nog niet terug op het niveau van voor de accijnsverlaging.
 

 
Accijnzen Tarief per liter nu Tarief per liter vanaf juli 2023 Verschil
Benzine €0,651 €0,789 + 13,8 cent
Diesel €0,417 €0,516 + 9,9 cent
Lpg €0,154 €0,186 + 3,2 cent

Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog
Na 17 jaar wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd van €0,19 per kilometer naar €0,21 per kilometer. Hoewel we blij zijn dat er eindelijk beweging in deze vergoeding zit, dekt dit de kosten niet. De daadwerkelijke autokosten per kilometer liggen voor een werknemer gemiddeld op € 0,39. Als een werkgever minder vergoed, dan legt de werknemer er per kilometer op toe.

VZR blijft aandacht vragen bij de overheid voor dit onderwerp en roept de bewindslieden op om de onbelaste kilometervergoeding op zijn minst jaarlijks te indexeren. Eigenlijk zou de onbelaste kilometervergoeding het totale normbedrag moeten dekken. 

Wil je meer weten over onze lobby in Den Haag? Kijk dan hier

Geplaatst op: 05-01-2023 11:41

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen