¾ van zakelijke rijders wil autogegevens delen als privacy in orde is


Datum: 17-03-2020

Een nieuwe auto heeft enorm veel elektronica aan bord en daarmee is er ook een enorme hoeveelheid data beschikbaar. Heeft de zakelijke rijder er bezwaar tegen om deze informatie data te delen? Dat vroegen we aan ruim 2.000 zakelijke rijders.

In hoeverre is de zakelijke rijder bereid om auto-, locatie- en persoonlijke gegevens te delen?

Wanneer is men bereid data te delen?
Als we kijken naar het omslagpunt, wanneer de zakelijke rijder wel bereid is om data te delen, dan is gemiddeld 72% van de ondervraagden bereid om data te delen indien de privacy gewaarborgd wordt. Als tweede en derde antwoord noteren we: (2) indien het niet gebruikt wordt mij om mij te controleren en (3) als het mij financieel voordeel oplevert.

Van alle jongeren tot en met 35 jaar zegt 57% dat ze niet willen dat data gebruikt wordt om hen te controleren. Naarmate de leeftijd stijgt, dan daalt dit percentage tot 51% voor de 56 jarigen en ouder.

Opvallend is ook dat jongeren eerder data delen als ze dat een financieel voordeel oplevert, aldus 42% van hen. Onder alle leeftijdsgroepen geldt dat voor gemiddeld 32%.Jongeren delen minder makkelijk hun gegevens dan ouderen
Wanneer we kijken naar de leeftijdsverschillen bij het delen van de auto-, locatie- en persoonlijke gegevens dan zien we het volgende. Het minste bezwaar bij het delen van de data uit hun zakenauto is de groep 56 jaar en ouder, 29% van hen geeft aan geen bezwaar te hebben. Bij jongeren tot en met 35 jaar geldt dit voor 20% .

Bij zakelijke rijders die aangegeven hebben dat ze het wel bezwaarlijk vinden dat data van de zakenauto gedeeld wordt, zien we dat 60% van de jongeren hier moeite mee heeft. Datzelfde geldt voor 45% van de groep 56 jaar en ouder. Als je ouder wordt, dan heb je er blijkbaar minder moeite mee om informatie te delen.Persoonlijke gegevens belangrijker dan autogegevens
Er zijn grote verschillen bij het delen van autogegevens en persoonlijke gegevens. De autogegevens deelt men drie keer zo gemakkelijk dan persoonlijke gegevens. 41% van de jongeren tot en met 35 jaar deelt gemakkelijk de autogegevens, maar bij het delen van persoonlijke gegevens deelt nog slechts 14% deze gemakkelijk.

Naarmate de leeftijd van de zakelijke rijder stijgt, heeft men minder moeite met het delen van gegevens. Van de groep 56 jaar en ouder deelt 55% gemakkelijk de autogegevens. Als het gaat om persoonlijke gegevens, dan deelt 24% van hen deze zonder bezwaar.

Geplaatst op: 17-03-2020 14:38

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen