Leaseauto gaat vaak mee op vakantie, behalve een elektrische


Datum: 28-07-2018

Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) onderzocht onder ruim 1.500 zakelijke rijders hoe zij hun zakenauto privé gebruiken. De auto van de zaak is namelijk een belangrijk onderdeel van de hele gezinsmobiliteit. Een berijder besteedt gemiddeld 8% van zijn nettosalaris aan bijtelling. De zakelijke rijder betaalt fors voor het privégebruik van de leaseauto en gebruikt deze auto dan ook voor uiteenlopende privédoeleinden, waaronder de vakantiekilometers. De bijtelling is immers al betaald. VZR geeft de berijder hierin groot gelijk. VZR pleit al jaren voor het variabiliseren van de bijtelling. Zolang dit geen gehoor vindt is het logisch dat de auto, waar bijtelling voor betaald is, maximaal gebruikt wordt.  
 
Volledig elektrische auto’s gaan niet op vakantie
Een uitzondering op de regel vormen de volledig elektrische auto’s. Deze worden met 27% aanzienlijk minder gebruikt om op vakantie te gaan. Dit heeft uiteraard te maken met het ontbreken van een goede oplaadinfrastructuur in Europa en de beperkte actieradius van deze auto’s.
Daarnaast is het vaak bij elektrische auto’s ook niet toegestaan om een trekhaak te monteren, omdat de meeste elektrische auto’s geen of een beperkt trekgewicht hebben. De caravan is dus vaak geen optie voor berijders van een elektrische auto. Je zou veronderstellen dat berijders van een volledig elektrische auto’s daarom relatief vaker in eigen land blijven of het vliegtuig nemen, hier is echter geen indicatie van gevonden.

VZR heeft een onderzoeksplatform waar continue onderzoek gedaan wordt naar zakelijk rijden.
 
Op vakantie gaan met de auto is belangrijk
81% van de berijders met een elektrische auto heeft een tweede auto in het gezin. Dit is meer dan bij de niet-elektrische rijders. Zij hebben dus vaak een alternatief. Het valt op dat de tweede auto van berijders van een elektrische auto, bovengemiddeld geschikt is voor een autovakantie.
 
Merk 2e auto: Berijders Berijders Aantal X
  totaal: elektrische auto: zo vaak:
BMW 3,8% 9,8% 3
Audi 2,4% 7,3% 3
Land Rover 0,4% 4,9% 12
Skoda 2,5% 4,9% 2
Subaru 0,3% 2,4% 8
 
Met name de Land Rover, Skoda en Subaru staan bekend om de geschiktheid voor het trekken van een caravan. De groep elektrische rijders lost het trekhaak-/actieradiusprobleem dus op met de aankoop van de tweede auto in het gezin.
 

“Je buitenlandse brandstofkosten kun je declareren bij je werkgever”
VZR-voorzitter Jan van Delft
 
VZR-zomertip: verreken je buitenlandse brandstofkosten met je bijtelling.
Meestal betalen zakelijke rijders in het buitenland zelf hun brandstofkosten. Hier is echter nog winst te behalen. Deze brandstofkosten mogen worden afgetrokken van de bijtelling. De werkgever kan dit verwerken in de salarisadministratie. Voorwaarde is wel dat dit vooraf expliciet met de werkgever overeengekomen moet zijn via de autoregeling.

Lees meer over tips om te besparen en andere achtergrondinfo op de rest van onze site. 
 

Geplaatst op: 30-07-2018 14:17

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen