Je droomauto als zakenauto


Datum: 21-07-2020

De huidige trend is: elektrisch, milieuvriendelijk en downsizen. Iets waar men 15 jaar geleden nog niet van gehoord had. Toen waren een grote motorinhoud en meer cilinders heel normaal.  Brandstofbesparing en hybride-techniek had men niet van gehoord. Althans, het werd nog niet toegepast. Dat gegeven zorgt ervoor dat je die droomauto nu wel, zakelijk, kunt rijden.  

Van 22% naar 35% bijtelling
Het bijtellingstarief 22% (en kortingstarief voor elektrische auto’s) wordt vastgesteld op het moment dat de auto voor het eerst gekentekend wordt. Dit noemen ze de DET, Datum Eerste Toelating. Deze wordt vastgesteld voor 60 maanden en daarna wordt opnieuw gekeken naar de dan geldende bijtellingsregels. Maar de basis daarbij blijft wel het standaardbijtellingstarief van 22%.
Totdat… de auto 15 jaar oud is. Dat is het voor de belastingdienst een youngtimer. Na 15 jaar is het bijtellingspercentage geen 22% meer, maar 35%. 35% over de dagwaarde wel te verstaan. Misschien is de dagwaarde nu nog maar € 10.000,-. De maandelijkse netto bijtelling van 35% over € 10.000,- = € 111,-.

Na 15 jaar een youngtimer
De droomauto die vroeger onbetaalbaar was, is nu waarschijnlijk wel bereikbaar. Daar zorgt 15 jaar aan afschrijving en een verminderde interesse voor grote motoren voor. Helemaal bereikbaar word hij als je hem zakelijk kunt rijden. Je koopt hem goedkoper en kosten, zoals het duurdere onderhoud, kun je zakelijk afschrijven. Je betaalt geen BTW en de autokosten verlagen je winst.Bijtelling tussen 5 en 15 jaar
De bijtelling wordt voor de eerste 5 jaar vastgesteld. Na 5 jaar volgt een periode dat de autokosten oplopen en eventuele bijtellingskorting niet meer van toepassing is. Dat betekent niet dat een gebruikte leaseauto niet meer interessant is, maar bereken wel van te voren wat dit voor financiële consequenties voor je heeft.
Het kan dus zeker wel aantrekkelijk  zijn om een gebruikte leaseauto te rijden. Dit kan ook een leaseauto van bijvoorbeeld 2 jaar oud zijn, waarbij de looptijd van het contract nog maar een paar jaar is en er eventueel ook nog een bijtellingskorting van toepassing is.

Geplaatst op: 04-08-2020 15:50

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen