Met een tankpas kun je meer dan alleen tanken


Datum: 14-05-2020

Als zakelijke rijder ben je vast wel bekend met het begrip tankpas. Met het overhandigen van de autosleutels van je nieuwe leaseauto, volgt ook gelijk de overhandiging van je tankpas. Hiermee betaal je natuurlijk je brandstof, maar wist je dat een tankpas veel meer kan?

Wat kun je allemaal met je tankpas kopen?
Oké, brandstof. Benzine, diesel, LPG, je kunt het allemaal door elkaar heen tanken. Een tankpas is bijna nooit geblokkeerd voor andere brandstoffen dan die in je leaseauto horen. Met als reden, dat je dan niet gehinderd wordt bij bijvoorbeeld vervangend vervoer tijdens een werkplaatsbezoek of bij het wisselen van een auto met een collega.

Maar wist je dat je met je tankpas ook altijd autovloeistoffen zoals olie kan kopen bij een benzinepomp? Je werkgever én de leasemaatschappij willen namelijk niet dat je doorrijdt met een te laag olieniveau, met als gevolg eventuele motorschade. Net als olie, kun je ook altijd koelvloeistof  en ruitensproeiervloeistof kopen met je tankpas. In het kader van de verkeersveiligheid is het namelijk niet verstandig om rond te rijden met een vieze voorruit én dan op te merken dat je geen ruitensproeiervloeistof meer hebt.  

Het kan wel zo zijn dat je werkgever bepaalde restricties op de tankpas ingesteld heeft. Dan kun je bijvoorbeeld geen premium brandstoffen tanken. Of je kunt geen olie kopen als je een elektrische leaseauto rijdt. Gebruikelijk is het, dat er een limiet aan het aantal liters of bedrag op de tankpas gesteld wordt. Dat helpt een wagenparkbeheerder bij de controle van de afrekeningen en weet je werkgever zeker dat je niet ook nog even de tweede auto vol hebt getankt.

Wat zit er NIET standaard op je tankpas?
Omdat er altijd benzine en diesel getankt kan worden, zou je denken dat kWh (oftewel stroom) ook geen probleem moet zijn. Helaas is dat niet het geval. Dat komt doordat de laadpalen niet met de magneetstrip werken die op je tankpas zit, maar met een draadloze RFID-chip. Deze ken je misschien van de ‘tag’ waarmee je je kantoor binnenkomt.

Als je je elektrische auto wilt opladen, dan krijg je van je werkgever c.q. leasemaatschappij een laadpas of laadsleutel. Hierop staat die RFID-chip die je voor de laadpaal kunt houden en waarmee je dus je elektrische auto kunt opladen.


Omdat brandstof tanken en een elektrische auto laden met verschillende technieken werken, is de combipas ontwikkeld. Deze ziet er uit als een tankpas, maar met de mogelijkheid om ook te laden. Hij is dus voorzien van een magneetstrip én RFID chip. Handig voor als je een keer een elektrische auto wilt uitproberen.

Wist je trouwens dat contactloos betalen niet mogelijk is met een tankpas? Dat komt doordat de apparatuur van veel benzinestations hier niet geschikt voor zijn.

Als je geluk hebt…
Voor sommige werkgevers of beroepen is het belangrijk om goed voor de dag te komen. Daarbij is de leaseauto echt het visitekaartje van het bedrijf en de medewerker. Voor deze situaties kan je tankpas ook geactiveerd worden voor het wassen van de auto.  
 

Parkeerkosten betalen met je tankpas kan in sommige gevallen ook. Je werkgever heeft dan minder administratie. De kosten van het wassen of parkeren van de auto, komen dan op dezelfde factuur te staan als de brandstofkosten. Indien je je parkeerkosten niet vergoed worden, dan kun je ze altijd nog van je bijtelling af laten trekken
 

Met je tankpas op vakantie
Mocht je dit jaar nog op vakantie gaan naar het buitenland, dan is het goed om te weten of je tankpas geschikt is voor het tanken bij buitenlandse benzinepompen. Om te kunnen tanken in het buitenland moet je wel even controleren of er twee magneetstrips op de pas staan.

Vaak wordt tanken in het buitenland eerder gezien als een secundaire arbeidsvoorwaarde, dan dat het daadwerkelijk noodzakelijk is.

Hoe weet je wat je kunt betalen met je tankpas?
Vaak is niet aan een tankpas te zien wat je er allemaal mee kunt doen. In sommige gevallen staan er diverse afbeeldingen op een tankpas. In één oogopslag zie je dan wat je allemaal met je tankpas kunt betalen. Maar het nadeel daarvan is, is dat de functies behorend bij die afbeeldingen heel gemakkelijk achter de schermen aan of uit gezet kunnen worden. In overleg met je werkgever kan er bijvoorbeeld autowassen aan toegevoegd worden of het afrekenen van autovloeistoffen  vanaf gehaald worden.

Je kunt op de app van je tankpas-aanbieder kijken, of vraag het bij je wagenparkbeheerder na wat je allemaal met de tankpas kunt doen.

Geplaatst op: 14-05-2020 12:40

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen