VZR enthousiast over pilot variabele bijtelling


Datum: 13-06-2019

Een in het oog springend onderdeel van het Deltaplan is Betalen naar Gebruik. Hiertoe worden nog in deze regeerperiode proeven, pilots, uitgevoerd om uit te vinden wat daarvoor de beste methodes zijn. Er is dus nog geen keus gemaakt voor één of meerdere systemen. Eerst moeten we met zijn allen ervaring opdoen om tot de beste keuze te komen.
 
VZR is daarom ook erg verheugd om te zien dat op pagina 42 van het Deltaplan de pilot “Variabele bijtelling op privékilometers” is opgenomen. Deze pilot is ingebracht door VZR en onderzoekt welke effecten de invoering van een variabele bijtelling heeft op de zakelijke rijder. VZR lobbyt al jaren voor een variabele bijtelling.
 
Tegen rekeningrijden oude stijl
Rekeningrijden is de afgelopen jaren een veel gebruikte term. Hierdoor heeft dit ‘containerbegrip’ een negatieve lading gekregen. VZR is tegen deze vorm van rekeningrijden op basis van tijdstip en plaats, omdat niet iedereen en zeker niet de zakelijke rijders, hier een vrije keuze in hebben. Wij vinden dat er niet gediscrimineerd mag worden naar tijd en plaats en dat daarom een variabele bijtelling eerlijker is.
 
Vóór een variabele bijtelling
De zakelijke rijder betaalt al bijtelling voor het privégebruik van de zakenauto nu een flat-fee bijtelling (één percentage) ongeacht het aantal privé-kilometers die hij/zij met de zakenauto rijdt. Het is veel eerlijker als de bijtelling gebaseerd is op het daadwerkelijke privégebruik van de zakenauto, oftewel “betalen naar gebruik”. Vereniging Zakelijke Rijders is vóór een variabele bijtelling. 
 
De pilot die nu aangekondigd is, is een eerste stap in de goede richting. Voor de uitvoering van dit project wordt er samengewerkt met Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen (SKRRS), omdat er met hun infrastructuur op gedegen en beproefde manier gemeten kan worden wat het effect is bij de deelnemers (lees hier een eerder position paper over dit onderwerp). 

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rond de pilot met variabele bijtelling? Meld je dan gratis aan bij de Vereniging Zakelijke Rijders. 

Geplaatst op: 26-07-2019 14:09

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen