Wat betekent het Klimaatakkoord voor de zakelijke rijder?


Datum: 15-03-2019

Afgelopen december was de presentatie van het concept Klimaatakkoord. De afgelopen maanden hebben het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het Klimaatakkoord doorgerekend. Afgelopen woensdag 13 maart werd deze doorrekening gepresenteerd.

Speciale aandacht hadden wij natuurlijk voor de plannen voor de zakelijke rijder. Het plan van de overheid is dat er vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s nieuw verkocht worden. De voorgenomen maatregelen uit het Klimaatakkoord gaan dan ook voornamelijk over elektrisch rijden.


"blijvende aandacht voor elektrische auto's"

Er heerst nog enige onduidelijkheid over de financiële maatregelen ten aanzien van bijvoorbeeld de bijtelling na 2020. Maar er is wel aangegeven dat er fiscale regelingen zullen komen voor de bijtelling, MRB en BPM van elektrische auto’s. Deze maatregelen komen naast de voorgenomen aanschafsubsidie voor particuliere kopers van een elektrische auto.

"subsidies blijven in Nederland"

Gelukkig zien we dat de Overheid ook aandacht heeft voor de tweedehandsmarkt van elektrische auto’s. Dat betekent dat elektrische auto’s na het leasecontract minder snel naar het buitenland geëxporteerd worden. Dit is zonde van de gegeven subsidie en bijtellingskorting. Daarnaast kijkt men ook kritisch naar het voorkomen van oversubsidiëring van nieuwe elektrische auto’s. De besparing op de oversubsidiëring zal gebruikt worden om de vaste lasten voor benzine- en dieselauto’s niet of niet teveel te laten stijgen. De verwachting is dat we hier voor de zomer meer duidelijkheid over krijgen.  

Update (juli 2019)
Het Klimaatakkoord is gepresenteerd, maar is nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer en daarom nog niet definitef. Maar zie hier het voorstel voor de bijtellingswijziging van elektrische auto's per 2020. 

VZR
Schrijf je nu in als gratis VZR-lid, krijg toegang tot veel informatie/tips en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347- 345 246.

Geplaatst op: 23-07-2019 12:32

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen