Wat is variabele bijtelling?


Datum: 20-07-2021

Met variabele bijtelling heb je zelf in de hand wat je kwijt bent aan bijtelling. Het is eerlijker en geeft je als berijder meer controle. Van alle zakelijke rijders die meedoen met ons jaarlijkse mobiliteitsonderzoek geeft ruim 55% aan momenteel het 22%-bijtellingtarief te betalen. Deze groep betaalt deze bijtelling ongeacht het aantal kilometers dat per jaar wordt afgelegd. Er is hierbij geen verschil tussen iemand die 1.000 kilometer privé rijdt of iemand die 16.000 kilometer privé rijdt.
 
Eerlijker en bewuster
Jarenlang onderzoek van VZR laat zien dat de zakelijke rijder gemiddeld 10.000 kilometer per jaar privé rijdt. Dit is uiteraard een gemiddelde, maar als voorbeeld geven we drie buren. Alle drie rijden zij dezelfde auto, neem een KIA Niro. Buurman 1 heeft een huisje op de Veluwe waar hij wekelijks heen gaat en rijdt 15.000 kilometer per jaar. In dit geval zal een variabele bijtelling weinig impact hebben op het aantal gereden kilometers, wel zal deze berijder meer betalen.

Buurman 2 maakt weinig gebruik van zijn leaseauto voor privékilometers, enkel om nu en dan familie te bezoeken en een boodschap te doen. Buurman 2 zal dus flink minder gaan betalen. Op de hoek woont buurvrouw 3, zij heeft twee sportende kinderen en brengt deze altijd met de auto naar de lokale sportverenigingen. Dit zet de teller voor privékilometers op 10.000 kilometer per jaar. In het geval van buurvrouw 3 zal zij waarschijnlijk bewuster omgaan met haar leaseauto, de ritjes naar de sportvereniging kunnen bij droog weer immers ook met de fiets worden afgelegd.
 
Rapportage en resultaten
De bevindingen over variabele bijtelling komen uit de pilot over variabele bijtelling die VZR heeft gehouden, hiervan is een volledige rapportage gemaakt. In deze rapportage worden alle resultaten doorgenomen en de opzet en achtergrond onderbouwd. De volledige rapportage is terug te vinden op de pagina voor variabele bijtelling.

Steun ons in de lobby voor een eerlijke bijtelling en meld je aan als member van VZR.
Wil je meer weten over variabele bijtelling? Wij hebben het rapport over de Pilot op variabele bijtelling online beschikbaar.

Geplaatst op: 20-07-2021 16:28

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen