​Wie betaalt het eigen risico bij schade onder werktijd?


Datum: 08-04-2024

Het eigen risico bij een leasecontract verwijst naar het bedrag dat de werknemer zelf moet betalen in geval van schade, diefstal of ongeval. Dit bedrag kan variëren en wordt vastgesteld bij het afsluiten van het contract.
 
Onduidelijkheid
Het doorbelasten van het eigen risico of zelfs het totale schadebedrag kan een discussiepunt vormen tussen werknemer en werkgever. Uit onderzoek van VZR blijkt dat maar liefst 45,8% van de ondervraagden niet weet dat bijna alle schades onder werktijd door de werkgever moeten worden betaald.
 
Bescherming
In principe wordt de werknemer beschermd door het arbeidsrecht (artikel 7:661BW). Bij schades onder werktijd mag er dus geen eigen risico doorbelast worden. Tenzij er sprake is van:

 • Schade door nalatigheid
  Als de schade aan de leaseauto het gevolg is van nalatigheid of onjuist gebruik door de werknemer, kan de werkgever ervoor kiezen om het eigen risico door te belasten aan de werknemer.
 • Verkeersovertredingen
  Als de schade het gevolg is van verkeersovertredingen of ongepast rijgedrag van de werknemer, kan de werkgever ervoor kiezen om het eigen risico door te belasten.
 • Ongeautoriseerde bestuurders
  Als de schade optreedt wanneer de auto wordt bestuurd door iemand die niet geautoriseerd is volgens het leasecontract, kan de werkgever het eigen risico doorbelasten aan de werknemer.
Als een werknemer herhaaldelijk betrokken is bij schadegevallen met de leaseauto, kan de werkgever besluiten om het eigen risico door te belasten als een maatregel om de verantwoordelijkheid van de werknemer te benadrukken.
 
Hoogte eigen risico
De normale norm staat gelijk aan het eigen risico van een particuliere schadeverzekering. Dit ligt meestal tussen de €136 en €150,- per schadegeval. We zien echter dat in veel autoregelingen het eigen risico wordt opgerekt tot €250,- per schadegeval. In sommige gevallen zelfs tot €1.000.
 
Lees dus altijd je eigen autoregeling goed door en ga het gesprek aan met je werkgever als je het hier niet mee eens bent.
 
Wil je meer info over het eigen risico en zakelijke mobiliteit? Meld je dan hier gratis aan als VZR-member.

Geplaatst op: 08-04-2024 09:04

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

 • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
 • juridische ondersteuning bij problemen
 • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
 • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
 • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen