Hoe krijg je schadevrije jaren als leaserijder?


Datum: 01-09-2022

Na jarenlang zonder schade in je leaseauto te rijden ga je binnenkort ook een privéauto kopen. Je wilt de opgebouwde schadevrije jaren inzetten voor die privéauto. Schadevrije jaren bouw je op als de autoverzekering op jouw naam staat. In het geval van een leaseauto staat die verzekering meestal op naam van de leasemaatschappij. Je bouwt dus officieel geen schadevrije jaren op. Toch is het mogelijk om schadevrije jaren in te zetten voor bijvoorbeeld een privéautoHoe moet je dat regelen?

Vraag een royementsverklaring aan

De leasemaatschappij kan je hierbij helpen, zij vragen de royementsverklaring (het schadevrije jaren overzicht) aan bij de verzekering. Let op dat je dit voor iedere auto, bij iedere leasemaatschappij en iedere verzekeraar aanvraagt. 

Iedere verzekeringsmaatschappij heeft haar eigen beleid als het gaat om het accepteren van schadevrije jaren op basis van royementsverklaringen.
Zaken om rekening mee te houden

Als je schadevrije jaren wilt claimen zijn de volgende punten van belang:
  • Degene die de schadevrije jaren claimt moet ook als regelmatige bestuurder door de leasemaatschappij zijn opgegeven  

  • De verklaring moet een duidelijke begin- en einddatum hebben

  • De verklaringen van de leasemaatschappijen moet elkaar opvolgen

Zit er een periode tussen die niet onderbouwd kan worden met een royementsverklaring, dan kan de verzekeringsmaatschappij vragen gaan stellen. Is dit 6 maanden zonder duidelijke toelichting, dan heb je kans dat de opgebouwde schadevrije jaren niet meer geldig zijn. Je start dan weer met nul schadevrije jaren. 

Tip: Vraag direct bij het wisselen van baan de royementsverklaring aan. Zo houd je zelf overzicht en controle en kom je niet achteraf voor verrassingen te staan.

Veel verzekeringsmaatschappijen checken het aantal door jou gereden schadevrije jaren in Roy-Data. Dit is een systeem waar verzekeraars schadevrije jaren in registreren. De laatste verklaring mag maximaal drie jaar oud zijn. Als je bijvoorbeeld vier jaar een auto hebt gereden waarbij je niet als regelmatige bestuurder bent aangemeld en je kan dit niet goed onderbouwen, dan heb je grote kans dat je weer met nul schadevrije jaren start. 

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond zegt hierover: ‘We willen dat zij (leasemaatschappijen) zich aansluiten op Roy-data zodat opgebouwde schadevrije jaren van vóór de leaseperiode ook automatisch behouden blijven. Deze vervallen nu vaak als de autorijder langer dan 3 jaar geen autoverzekering op zijn naam heeft staan."  Ook VZR verwelkomt deze aanpassing. 

Laat je bonus-malus ladder berekenen 

Als je een goed overzicht hebt gemaakt ga je naar de nieuw uitgezochte verzekeraar en laat je de bonus-malus ladder berekenen. Omdat niet iedere verzekeraar alle schadevrije jaren direct overneemt kan het nuttig zijn om aanbieders te vergelijken.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan als member van VZR.
 

Geplaatst op: 14-09-2022 11:07

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen