Zakelijke rijder wordt beperkt in zijn autokeuze


Datum: 27-05-2019

Niet elke medewerker mag iedere auto kiezen die hij/zij wil. Als er sprake is van een beperking van het merkenbeleid, dan heeft dit een rechtstreeks effect op de tevredenheid van medewerkers. Maar liefst 38% van alle zakelijke rijders heeft te maken met een beperking van het automerkenbeleid.
 
Een auto van de zaak is voor medewerkers een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Een zakenauto die ook privé gebruikt wordt, is in belangrijke mate onderdeel van de gezinsmobiliteit (onderzoek VZR 2018). Des te vervelender is het als men beperkt wordt in de keuze voor een zakenauto. In 2018 kon 62% van de zakelijke rijders vrij kiezen uit de verschillende automerken. Voor 38% van de zakelijke rijders geldt dus een beperking in de autokeuze. Deze beperking in merken is terug te zien in de tevredenheid over de werkgever en de auto zelf.          
 
Van de medewerkers die uit elk automerk mag kiezen is 68% (zeer) tevreden over hun autoregeling. Slechts 10% is (zeer) ontevreden. Als er volgens de autoregeling maar uit een beperkt aantal merken gekozen mag worden, dan daalt de tevredenheid over de autoregeling van 68% naar 54% en verdubbelt het aantal ontevreden medewerkers naar 20%.
 
Indien er sprake is van een beperkt merkenbeleid, dan zijn dit de automerken waar men het vaakst uit mag kiezen:

  1. Volkswagen    70%
  2. Skoda             54%
  3. Audi               52%
  4. Renault           51%
  5. Peugeot          47%

 
Standpunt VZR over een beperkt merkenbeleid
Jan van Delft, voorzitter VZR  zegt hierover: “Een beperking heeft een direct negatief effect op de tevredenheid van een werknemer over zijn autoregeling en dus een direct effect op de aantrekkelijkheid van een werkgever.”
 
Verder geeft Jan van Delft aan: “Wil je mensen binden en boeien, dan moet je dus niet aan deze knop draaien. Vanuit inkoopperspectief kan een beperking in het aantal merken een paar euro voordeel opleveren, dit weegt echter bij lange na niet op tegen de stijgende ontevredenheid van de werknemer. Penny wise, pound foolish”.
 
Een zakenauto is in belangrijke mate onderdeel van de gezinsmobiliteit van een zakelijke rijder. Een beperking in het aantal automerken is daarom verre van wenselijk! VZR is tegen een beperking van het automerkenbeleid voor zakelijke rijders die voor hun werk in een zakenauto rijden, maar deze ook privé gebruiken. Wil je een eerlijke Autoregeling voor zowel werkgever als werknemer? Lees dan eens onze blauwdruk Autoregeling en neem contact met ons op. 
 
Gratis autoregeling controleren
Wil je gratis en onafhankelijk een waardering krijgen over je autoregeling? Vul dan onze autoregeling-benchmark in. Het kost je ongeveer vijf minuten. Je dient wel minimaal gratis VZR-lid te zijn om de benchmark in te kunnen vullen. 

Geplaatst op: 29-07-2019 15:38

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen