Achteraf eigen bijdrage niet rechtsgeldig


Datum: 16-01-2015

Een autoregeling, waarin is opgenomen dat een eigen bijdrage voor privégebruik achteraf alsnog verschuldigd is, als zou blijken dat de berijder toch bijtelling moet betalen, blijkt niet rechtsgeldig. Dat zegt de Hoge Raad.
 
Een directeur-aandeelhouder hield voor zijn zakelijke auto een ritadministratie bij, die na controle niet sluitend bleek te zijn. Als gevolg hiervan ontving hij een naheffingsaanslag inclusief de bijtelling van dat jaar. De directeur had echter een extra artikel in zijn autoregeling laten opnemen. Als bleek dat hij toch privégebruik had gemaakt van de auto, zou hij met terugwerkende kracht een eigen bijdrage moeten betalen. Deze bijdrage zou dan achteraf worden doorbelast. Vervolgens zou hij de eigen bijdrage mogen aftrekken van de bijtelling, waardoor de bijtelling helemaal zou komen te vervallen.
 
De Hoge Raad ging hier niet mee akkoord. Lagere rechters hadden geoordeeld dat een eigen bijdrage moet worden betaald in hetzelfde tijdvak als waarover de bijtelling is betaald of verrekend. Daar was de  Hoge Raad het niet mee eens. De Hoge Raad vond daarentegen wel dat de eigen bijdrage niet voorwaardelijk mag zijn, dus afhankelijk van bijvoorbeeld het werkelijke privégebruik.
Conclusie: geen aftrek eigen bijdrage voor deze directeur!

Lees meer over waaraan een goede ritadministratie moet voldoen of over ritregistratiesystemen.

 

Geplaatst op: 16-01-2015 13:54

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen