Checklist: met de leaseauto op vakantie


Datum: 24-07-2019

Wij begrijpen heel goed dat je met je zakenauto (leaseauto) op vakantie gaat. Je gebruikt de auto ook privé (88% van de zakelijke rijders*) en betaalt daar de bijtelling voor. Daardoor kun je er ook mee op vakantie. Je hebt niet voor niets bij de keuze voor deze leaseauto ook gelet op de praktische bruikbaarheid.  En dan niet alleen voor verjaardagen, boodschappen doen en de sportclubs bezoeken. De zakenauto wordt namelijk door 68% van de zakelijke rijders ook voor de privévakantie ingezet.
Waar moet je op letten als je met de zakenauto op vakantie gaat?

 • Tankkaart
Er zijn twee mogelijkheden. Of je kunt met je tankkaart ook in het buitenland tanken óf je laat de getankte brandstof via je werkgever van je bijtelling aftrekken. Je moet je werkgever wel even vriendelijk vragen om hieraan mee te werken.
In het buitenland kan je bekende benzine/diesel wel een andere naam hebben. Bekijk van te voren bij een Nederlands benzinestation of je bijvoorbeeld E5, E10 of B7 tankt.
 • Laadpalen-landkaart
Met de elektrische auto op vakantie gaan, vraagt om een andere aanpak. Het is niet zomaar instappen en wegwezen. Het is namelijk voorbereiden en plannen! Waar staan de oplaadpalen? Kun je er laden met je huidige laadpas? En wat als de paal het niet doet of al bezet is?
 • Groene kaart
De groene kaart (pasje tegenwoordig) is het verzekeringsbewijs van je auto. Als je met de aanhanger of caravan op vakantie gaat die meer dan 750 kg weegt, dan heb je voor veel landen ook voor je aanhanger/caravan een groene kaart nodig. Vraag deze aan bij je wagenparkbeheerder of leasemaatschappij.
 • Vakantieauto
Als je nu toch met een andere zakenauto op vakantie gaat, realiseer je je dan dat je daar ook bijtelling voor moet betalen. Je gebruikt hem immers privé. Je kunt wél je eigen zakenauto bij je werkgever inleveren, zodat je daar tijdelijk geen bijtelling voor betaalt. Zorg dan wel dat je je aan de regels houdt.
 • Belangrijkste telefoonnummers
Mocht je in het buitenland pech krijgen met je zakenauto, dan is het goed om de telefoonnummers van de leasemaatschappij en van je automerk bij de hand te hebben. Dan hoeft een probleem (hopelijk) niet zolang te duren.
 • Extra autosleutel en …
Mocht je tussen alle vakantiespullen per ongeluk je sleutel kwijt raken, dan kun je altijd met de reservesleutel naar huis rijden.
Naast je eigen vakantie-outfit, zijn er per land verschillende verplichte zaken die je in je auto dient te hebben. Kijk hier wat je per land in je auto moet hebben.
 • Machtiging leaseauto
Als je naar Turkije, Tunesië, Marokko of Oekraïne op vakantie gaat, vraag dan in ieder geval een machtiging aan bij je wagenparkbeheerder/leasemaatschappij. Twijfel je of je voor jouw vakantieland een machtiging nodig hebt, informeer dit dan van te voren bij je wagenparkbeheerder/leasemaatschappij.
 • Houdt rekening met…
Tot slot, houdt rekening met milieuzones, tolwegen/vignetten en zwarte zaterdagdagen. Voor 2019 is het extra druk op de Europese snelwegen op: 13, 20 en 27 juli en op 17 en 24 augustus. Extreem druk zal het worden op: 3 en 10 augustus.
 
Als je je goed voorbereidt dan is het heerlijk om met je zakenauto op vakantie te gaan. Geniet van de reis én je uiteraard je vakantie.

*Onderzoek VZR: Wat beweegt de zakelijke rijder?

Geplaatst op: 01-08-2019 15:38

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

 • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
 • juridische ondersteuning bij problemen
 • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
 • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
 • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen