Een leaseauto vanwege je functie. Dan geen afkoopsom?


Datum: 16-12-2019

Bij VZR helpen we zakelijke rijders met hun vragen/problemen. Daarbij is het uitgangspunt dat we er gezamenlijk met beide partijen uitkomen. Een rechtszaak is iets wat we te allen tijden willen voorkomen. Maar soms denken beide partijen het bij het juiste eind te hebben en dan is het aan de rechter om te bepalen wie het bij het juiste eind heeft. Zo ook in deze zaak over het opleggen van een afkoopsom aan een medewerker die zijn leaseauto uitsluitend zakelijk gebruikt. 

Werknemer krijgt zakenauto
Een werknemer ontvangt van zijn werkgever een auto van de zaak om zijn werkzaamheden goed uit te kunnen oefenen. Het bezoeken van klanten met de zakenauto is de voornaamste reden van het ‘ter beschikking stellen’ van de zakenauto aan de werknemer.

Geen privé-gebruik, geen afkoopsom?
Bij het ondertekenen van de bijbehorende autoregeling wordt door de toekomstige leaserijder duidelijk aangegeven dat hij de leaseauto niet privé wil gebruiken en daarom ook geen eventuele afkoopsom van zijn leasecontract wil betalen. Dit heeft hij mondeling aangegeven bij zijn werkgever, maar uiteindelijk heeft hij toch zijn autoregeling ondertekend waarin staat dat hij een afkoopsom dient te betalen als hij zelf besluit om bij zijn werkgever weg te gaan.

Mondelinge afspraak
Na enige tijd vertrekt de werknemer bij zijn huidige werkgever en laat hij zijn leaseauto achter. Daarbij gaat hij er vanuit dat hij, zoals mondeling afgesproken, geen afkoopsom betaalt. Echter… De werkgever belast hem toch de van de leasemaatschappij afkomstige afkoopsom door. Hij heeft immers de autoregeling ondertekent. En in deze autoregeling stond de bepaling dat de afkoopsom doorbelast mocht worden.

Zoals je wellicht al kon verwachten. Beide partijen komen er samen niet uit. De rechter moet nu besluiten of de afkoopsom voor de werknemer terecht is. De werknemer heeft contact opgenomen met VZR om hem te helpen bij deze zaak.

Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen
De rechter heeft beide partijen aangehoord en besloten dat de afkoopsom in deze situatie niet bij de werknemer neergelegd mag worden.
Lees hier verder, voor meer informatie en de volledige uitspraak.

Heb je zelf een situatie waar je niet uitkomt met je werkgever of leasemaatschappij? Laat het ons weten en neem contact met ons op.

Geplaatst op: 16-12-2019 16:55

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen