​Vijf tips om geen afkoopsom struisvogel te zijn


Datum: 24-05-2022

Meer dan de helft van de leaserijders hebben een afkoopsomclausule in hun autoregeling staan. Maar hoeveel leaserijders weten dat ook? De clausule staat vaak goed verstopt en heeft soms verschillende namen. VZR zet de informatie voor je op een rij.

Struisvogel
Je krijgt een leaseauto en tussen alle feestelijkheden van het uitzoeken van de auto en aflevering met onthullingsdoek, champagne en bloemen, zijn er ook nog enkele documenten die ondertekend moeten worden.

Ergens in die autoregeling of bevestiging van de auto, staat de meeneemverplichting of afkoopsom. Meestal ook nog in mooie juridische bewoordingen waardoor je ‘m niet direct herkent: ‘Het bedrijf kan de verschuldigde schadevergoeding, in verband met het voortijdig inleveren van de leaseauto, van de medewerker vorderen’. Of deze: ‘Medewerker is verplicht de leaseauto mee te nemen naar de volgende werkgever.’ Logisch dat je deze juridische termen niet onmiddellijk ontdekt in je autoregeling.

Tip 1
Lees je autoregeling goed door, vaak vind je in het artikel 'beëindiging' de clausule. Teken onmiddellijk bezwaar aan tegen de afkoopsom, ook als je al even in je leaseauto rijdt.

Tip 2
Je werkgever hoort vooraf duidelijk en transparant te vertellen wat de kosten bij vroegtijdige inlevering zullen zijn. Staat dit niet in de autoregeling of berijderscontract, vraag er dan direct om.

Tip 3
Mogelijk heeft het bedrijf een pool van auto’s die rouleren onder medewerkers. Deze auto’s worden bijvoorbeeld ingezet als een medewerker moet wachten op zijn of haar nieuwe auto. Dan is het toch logisch dat jouw auto ook terug keert in de pool? Een afkoopsom is dan niet nodig.

Tip 4
De werkgever hoort zijn uiterste best te doen om de kosten voor de werknemer zo laag mogelijk te houden. Dus het doorzetten van je leaseauto naar een andere medewerker hoort prioriteit te zijn voor je werkgever.

Tip 5
Heb je een afkoopsom ontvangen? Weet dan dat de winstderving van de leasemaatschappij én de BTW nooit mogen worden doorbelast aan de medewerkers. Oftewel, de rekening van de leasemaatschappij kan nooit 1-op-1 doorbelast worden aan jou als werknemer.

Check dus je autoregeling en zorg dat je de inhoud kent. Heb je al een afkoopsom ontvangen? Check dan onze 10 stappen en neem contact op met VZR dan helpen we je verder.

Wil je als zakelijke rijder op de hoogte blijven van alle zakelijke automotive ontwikkelingen? Schrijf je dan gratis in bij VZR.

Geplaatst op: 24-05-2022 10:40

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen