​Wat je nog niet wist over: de bijtelling


Datum: 25-09-2017

De auto van de zaak wordt vaak gezien als melkkoe, maar was je al op de hoogte van deze handige tips die je wellicht geld besparen? Regelmatig plaatsen we tips op onze site. 

De bijtellingscategorieën zijn per 1-1-2017 versimpeld. Een nieuwe auto van de zaak heeft 4% of 22% bijtelling. We nemen aan dat dit bij iedereen bekend is, maar welke andere regels en tips zijn van toepassing op de bijtelling? 

1. Een zakenauto krijgt na 60 maanden 25% bijtelling en geen 22%
Het bijtellingspercentage wordt voor de periode van 60 maanden vastgesteld. Na 60 maanden wordt het bijtellingspercentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de dan-geldende-regels. Dat houdt in 25% bijtelling. 22% bijtelling geldt alleen voor auto’s met een tenaamstellingsdatum vanaf 1-1-2017. Je dient zelf bij te houden of het percentage van 25% wijzigt en je bijtelling daarop aan te passen. Uiteraard houden wij je ook hiervan op de hoogte via onze nieuwsbrief. Wil je weten wat de huidige bijtellingsregels zijn?

2. Het wel of niet bijtellen geldt voor één kalenderjaar
Als je in een jaar wisselt van auto, dan kun je niet per die datum het wel of niet bijtellen van je leaseauto kosteloos wijzigen. Bijvoorbeeld, je rijdt nu met een leaseauto met 25% bijtelling die je niet bijtelt (privé gebruikt). Je stapt per september 2017 over naar een volledig elektrische auto met 4% bijtelling waarmee je wel privé wilt rijden. Dan dien je tot eind 2017 te wachten om je wijziging door te geven aan de Belastingdienst. Als je ervoor kiest om per september 2017 de bijtelling te betalen, dan dien je ook met terugwerkende kracht de bijtelling te betalen over de periode januari tot september. Dit gaat dan over je leaseauto met 22 of 25% bijtelling. Dus pas op als je halverwege het jaar begint met het bijtellen van je leaseauto. We zien dit veel gebeuren bij elektrische auto rijders

Enige uitzondering hierop is, dat je bij een nieuwe werkgever wel opnieuw mag kiezen om wel/niet bij te tellen. zonder consequentie. 

3. Eigen bijdrage is aftrekbaar van je bijtelling
Als je een eigen bijdrage betaalt voor je leaseauto, dan kun je de eigen bijdrage aftrekken van je maandelijkse bijtellingsbedrag. De eigen bijdrage hoeft niet alleen de “bovenleasebedragnorm” te zijn. Dit mogen ook de kosten voor opties/accessoires of eigen risico zijn. Voorwaarde is enkel dat het beschreven staat in de autoregeling of arbeidsvoorwaarden en dat het verwerkt wordt via de loonadministratie.

Je kunt bij ons de bijtelling berekenen inclusief je eigen bijdrage. Je weet dan gelijk waar je financieel aan toe bent. 
 

VZR

Wil je automatisch op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen. Word dan gratis lid en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief en krijg toegang tot de gehele site. 

Geplaatst op: 29-07-2019 10:41

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen