Kun je én een leaseauto én een leasefiets hebben?


Datum: 07-05-2024

 

Stel je hebt een auto van de zaak, de welbekende leaseauto, hiermee rijd je naar kantoor en je zakelijke afspraken. Voor de dagen dat je alleen maar naar kantoor en terug rijdt, zou je misschien niet de leaseauto hoeven pakken. Als deze woon-werk afstand ook af te leggen is per fiets, zou dan een leasefiets naast je leaseauto niet een goede oplossing zijn? Maar mag dat wel, over twee “lease-vervoersmiddelen” tegelijkertijd beschikken?

Naast elkaar mag, maar let op
Voor de heffing van de bijtelling voor een auto van de zaak is het van belang hoe je je auto gebruikt. Rijd je er minder dan 500 km per jaar privé mee, dan betaal je geen bijtelling. Deze 500 km-grens kent de leasefiets niet. De 7% bijtelling wordt eigenlijk altijd belast als de leasefiets gebruikt wordt voor woon-werk verkeer. Geen bijtelling betalen voor de leasefiets is eigenlijk niet mogelijk. De Belastingdienst gaat er namelijk in basis al vanuit dat de leasefiets ter beschikking gesteld wordt en gebruikt mag worden voor woon-werk verkeer.

Standaard bijtelling voor leasefiets
Zoals gezegd is een leasefiets altijd belast met bijtelling. Deze is 7% over de consumentenadviesprijs. Of je veel of weinig privékilometers met je leasefiets maakt, dat maakt niet uit. Ook niet of je naast je leasefiets ook een leaseauto hebt. Dus ook niet of je je leaseauto wel of niet bijtelt.

Ter beschikking stelling
Het valt op dat bij een leaseauto en een leasefiets er een verschil is in de ‘ter beschikking stelling’ vanuit de werkgever naar de werknemer. De Belastingdienst moet bij een leaseauto eerst aannemelijk maken dat deze ter beschikking gesteld is. Dus afgegeven ter gebruik aan de medewerker. Bij een leasefiets is middels wetgeving vastgelegd dat deze ter beschikking al vast staat wanneer de leasefiets gebruikt wordt voor woon-werk verkeer. Dat verklaart ook waarom een leasefiets in basis altijd belast is met bijtelling. Ongeacht of je hem wel of niet privé gebruikt. 

Geplaatst op: 07-05-2024 08:08

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen