Schadevrije jaren opbouwen als leaserijder, hoe werkt dat?


Datum: 01-04-2019

Als zakelijke rijder/leaserijder rijd je in een auto die je ter beschikking gesteld wordt door je werkgever. Deze auto staat dan ook niet op jouw naam, maar op naam van de leasemaatschappij of je werkgever. Je verzekeringspremie wordt ook voor jou betaalt. Deze situatie zorgt ervoor dat je niet automatisch schadevrije jaren opbouwt met de auto waar je toch elke dag in rijdt. Er zijn wel mogelijkheden om schadevrije jaren op te bouwen als leaserijder. 

Zolang je in de leaseauto blijft rijden, is het geen probleem dat je schadevrije jaren niet bijgehouden worden, maar wat nu als je een privéauto erbij wilt kopen of geen zakenauto meer gaat rijden? Óf als je een private leaseauto wilt gaan rijden, maar ze een minimaal aantal schadevrije jaren eisen

Consumentenbond-onderzoek
Laatst had de Consumentenbond uitgezocht dat van de 45 onderzochte leasemaatschappijen er slecht vijf aangesloten zijn bij Roy-Data. Bij Roy-Data worden de royementsgegevens (schadevrije jaren) van berijders opgeslagen. Door het centraal opslaan van schadevrije jaren, wordt het de berijder heel gemakkelijk gemaakt om over te stappen naar een nieuwe verzekeringsmaatschappij.

Mocht je nu in een leaseauto rijden waarbij de schadevrije jaren niet centraal door de leasemaatschappij bijgehouden worden in Roy-Data, dan is dat niet direct een probleem. In plaats van een Royementsverklaring (schadevrije-jaren-overzicht), kun je aan je werkgever of leasemaatschappij vragen naar een “verklaring van het aantal schadevrije jaren”.

In plaats van een royementsverklaring
De “verklaring van schadevrije jaren” die je dan ontvangt kun je overhandigen bij je verzekeringsmaatschappij. Bijna elke verzekeringsmaatschappij neemt het aantal schadevrije jaren over als korting voor je nieuwe verzekering. Op deze manier wordt het niet registreren van schadevrije jaren via Roy Data omzeilt, want je ontvangt toch de korting die bij jouw rijverleden hoort. En achter de schermen bouw je opnieuw je schadevrije jaren op.


“laat de schadevrije jaren niet verdwijnen”

De opgebouwde schadevrije jaren via Roy-Data verdwijnen na een aantal jaar uit de administratie van Roy-Data. Wij zouden liever zien dat deze opgebouwde jaren niet na een paar jaar verdwijnen, maar bewaard blijven voor een later moment.

Schade rijden onder werktijd
Wist je trouwens dat er bij schade gereden onder werktijd er geen eigen risico doorbelast mag worden? Er mag ook geen eigen risico doorbelast worden bij het tanken van verkeerde brandstof

Zit je zelf in een situatie met je werkgever of leasemaatschappij, waarbij je onafhankelijk advies van VZR kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op. 

Geplaatst op: 25-07-2019 14:27

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen