VZR niet tevreden met verhoging onbelaste reiskostenvergoeding


Datum: 27-09-2022

Per 1 januari 2023 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd van €0,19 per kilometer naar €0,21 cent per kilometer. In 2024 is de planning om deze vergoeding met 1 cent te verhogen naar € 0,22. VZR vraagt al jaren aandacht voor dit onderwerp door middel van nieuwsartikelen, onderzoeken en lobby richting Den Haag. VZR is dan ook blij dat er beweging zit in dit dossier, maar is nog niet tevreden.
 
Het is de eerste keer sinds 2006 dat de onbelaste kilometervergoeding omhoog gaat terwijl een jaarlijkse indexatie in 2008 wel door de staatsecretaris is toegezegd. Alleen door inflatie zou de onbelaste kilometervergoeding nu al €0,25 moeten zijn.

Een werkgever is natuurlijk vrij om de werknemer een hogere vergoeding te geven. Deze vergoeding is dan wel boven de € 0,21 cent belast. Er moet inkomstenbelasting over betaald worden. In praktijk hanteren veel werkgevers echter de onbelaste kilometervergoeding aan werknemers. Echter, de daadwerkelijke autokosten per kilometer liggen voor een werknemer gemiddeld op € 0,39. Als een werkgever minder vergoed, dan legt de werknemer er per kilometer op toe.
 
Jaarlijks publiceert VZR de reële norm voor de hoogte van de kilometervergoeding. Deze bestaat uit de variabele kosten per kilometer en een gewogen gemiddelde van de vaste kosten. De auto wordt ook voor andere doeleinden gebruikt. VZR adviseert werkgevers om deze reële normkilometervergoeding uit te keren aan werknemers.
 
VZR blijft aandacht vragen bij de overheid voor dit onderwerp en roept de bewindslieden op om de onbelaste kilometervergoeding op zijn minst jaarlijks te indexeren. Eigenlijk zou de onbelaste kilometervergoeding het totale normbedrag moeten dekken. 

Wil je op de hoogte blijven van de zakelijke mobiliteit van nu? Meld je dan gratis aan bij VZR.
 

Geplaatst op: 27-09-2022 15:41

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen