Vraag van de maand: "Welk bijtellingspercentage heb ik na 60 maanden?"


Datum: 30-04-2019

Bijtelling is één van de belangrijkste punten waar een zakelijke rijder op let bij het kiezen van een nieuwe auto. Uit ons onderzoek blijkt dat 39% van de zakelijke rijders exact uitrekent wat de bijtelling is van de nieuwe auto. 44% van de zakelijke rijders berekent de nieuwe bijtelling op hoofdlijnen.
Dhr. Verkade had in 2015 ook zijn bijtelling berekend. De berekende bijtelling geldt voor een periode van 60 maanden (vijf jaar) nadat de auto voor het eerst tenaamgesteld is. De vraag van dhr. Verkade was: “Welke bijtelling heeft mijn auto in 2020, dus na 60 maanden?”.

De Belastingdienst is hierin leidend en geeft aan dat na 60 maanden opnieuw gekeken moet worden naar de dan geldende bijtellingsregels die op dat voertuig van toepassing zijn. Op dit moment zijn er twee bijtellingscategorieën. Namelijk 4% bijtelling voor auto’s met 0 gram CO² uitstoot en 22% bijtelling voor auto’s met minimaal 1 gram CO² uitstoot. De auto van dhr. Verkade valt in de laatste categorie (minimaal 1 gram CO² uitstoot).

“Je zou zeggen 22% bijtelling, maar dat klopt niet."

Je zou dus zeggen 22% bijtelling na 60 maanden. Maar dat is niet het geval. 22% bijtelling geldt alleen voor auto’s met een eerste tenaamstellingsdatum vanaf 2017. Omdat de auto van dhr. Verkade in 2015 voor het eerst tenaamgesteld is, heeft deze auto na de eerste 60 maanden een bijtellingspercentage van 25%. Uiteraard houden we je op de hoogte van de huidige en toekomstige bijtellingspercentages. 

De manier om de bijtelling zelf te berekenen is lastig, daarom zijn er verschillende online-rekenmodellen beschikbaar. Op VZR.nl is ook een goede en up-to-date rekenmodule beschikbaar om de bijtelling te berekenen. Bereken hier je bijtelling.

Geplaatst op: 30-03-2021 15:52

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen